Een kantoor zonder bureaustoelen is ondenkbaar. Achter ieder bureau hoort een goede ergonomische stoel. Alleen zo kunnen medewerkers prettig werken en zullen er minder snel klachten ontstaan. Omdat we niet allemaal dezelfde lichaamsbouw hebben en ook verschillende werkzaamheden uitvoeren, is het prettig dat er verschillende soorten bureaustoelen bestaan. Zo kunt u kiezen uit diverse maten en uitvoeringen. Wilt u graag een aantal nieuwe bureaustoelen aanschaffen? Lees dan hier enkele tips en aandachtspunten.

Er zijn drie belangrijke punten waar u op moet letten tijdens de aanschaf:

  • De zitduur
  • Het type werkzaamheden
  • De lichaamsbouw

Bureaustoel heel persoonlijk
Iemand die heel erg lang moet zitten, is gebaat bij een zeer comfortabele stoel. Het is belangrijk om in dit geval te kiezen voor een ergonomische bureaustoel met extra ondersteuning. Daarnaast is het verstandig om te kijken wat voor werkzaamheden iemand verricht. Als werknemers onderling wisselen van taak is het erg handig als een bureaustoel versteld kan worden. Hoge bureaustoelen zijn aan te raden voor mensen die veel aan een werkbank werken. Deze stoelen worden ook wel werkplaatsstoelen genoemd. Als laatste is de lichaamsbouw zeer belangrijk. Een goede bureaustoel is instelbaar en aanpasbaar naar de lengte en het gewicht van een werknemer.

Specifieke wensen bureaustoel
Natuurlijk zijn bovenstaande punten zeer belangrijk bij de aanschaf van een bureaustoel, maar vergeet zeker ook niet een aantal andere zaken. Kijk goed op welke ondergrond de stoel moet staan. Voor een tapijt kunt u het beste kiezen voor een bureaustoel met harde kunststof wielen. Is de ondergrond van tegels, linoleum of marmoleum? Kies dan voor zachte wielen met een rubberen laag. Ook is het verstandig om te kijken of de bureaustoel makkelijk te reinigen is. Vooral als u deze wilt gebruiken in industriële omgevingen. Maar ook op een plek waar hygiëne een grote rol speelt, is het belangrijk dat de stoel goed schoongemaakt kan worden. Nog zo’n speciale wens kan zijn hoe brandbestendig de bureaustoel is.

Uitstraling kantoor
Niet geheel onbelangrijk is de uitstraling van de bureaustoel. Gebruikt u deze voor in het magazijn of voor in het kantoor? Bedenk dat er veel varianten zijn van een basic uitstraling tot een design bureaustoel. Het is aan u hoe belangrijk u de uitstraling op kantoor vindt. Natuurlijk houdt u altijd het budget in de gaten. Maar weet dat een ergonomische stoel niet persé heel duur hoeft te zijn. Voor de eisen van een goede bureaustoel kunt u zich altijd wenden tot de NEN-1813 normering.

Zitduur zeer bepalend voor de keuze
Voor de zitduur wordt er een onderscheid gemaakt in 3 tot 5 uur en 8 tot 24 uur. Het is belangrijk deze te weten voor de aanschaf van de juiste stoel. Het is aan te raden om hierbij te letten op verschillende mechanismen.

Waar let u op bij een zitduur van 3 tot 5 uur?
Voor dit gebruik is het belangrijk dat de rugleuning verstelbaar is. Zo kan de bureaustoel zich aanpassen aan de bewegingen van de rug. Daarnaast is het handig dat de stoel helemaal gekanteld kan worden in dezelfde verhouding. Bij aanschaf moet u er dus op letten dat er een gecentreerde kantelbare as op de stoel zit. Tot slot zorgt een gedecentreerde kantelbare as ook voor een kanteling, maar dan blijven de voeten aan de grond. Ook dit is aan te bevelen voor deze zitduur.

Wat is belangrijk bij een zitduur van 8 tot 24 uur?
Voor deze zitduur is een goede bureaustoel zeker heel belangrijk. Let er dan ook op dat de bureaustoel een volledig synchroon mechanisme heeft. De kanteling van de zitting en de rugleuning zijn dan gelijktijdig en lopen synchroon. De bewegingen van het lichaam worden bij dit mechanisme goed gevolgd. Let bij deze zitduur er vooral op dat de bureaustoel ergonomisch is. Zo’n stoel heeft net wat extra elementen zoals: een rugleuning, een lendesteun, een verstelbare zithoogte en zitdiepte en een gewichtsregeling. Dit soort bureaustoelen zijn zeer comfortabel. Blijft uw medewerker toch nog klachten houden? Onderzoek dan samen de mogelijkheden om meer te bewegen op het werk.

Advies werkplaatsstoel
Zoals u reeds eerder heeft gelezen, bestaat er naast de gewone bureaustoel ook een werkplaatsstoel. Vaak zien we die laatste veel terug in een werkplaats. Wellicht vindt u het lastig om de juiste werkplaatsstoel te kiezen. Hiervoor kunt u eventueel de Koopwijzer raadplegen. Hiermee kunt u een werkstoel kiezen en eventueel kopen.

Diverse soorten kantoormedewerkers
Medewerkers zijn er in allerlei soorten en maten. Er is daarom ook niet één type bureaustoel, want dat zou betekenen dat niet iedereen daar prettig op kan zitten. Soms moet u dus wel eens afwijken van de standaard bureaustoel die gemaakt is voor mensen met een gemiddelde lengte van 1.80 meter en een maximaal gewicht van 110 kilogram. Heeft u tussen uw medewerkers juist opvallend kleine of lange personen zitten, of mensen met overgewicht? Houd hier dan goed rekening mee met de aanschaf van bureaustoelen.

Klein of groot?
Voor kleine mensen is het heel belangrijk dat een stoel verstelbaar is. Het is aan te raden voor hen een bureaustoel met lage gasveer aan te schaffen. Daarnaast moet de zitting niet te diep zijn en is een voetensteun meestal een prettige accessoire. Mensen die juist extreem lang zijn of overgewicht hebben, zijn gebaat bij een bureaustoel met extra ondersteuning. Hierbij kunt u denken aan extra stevige en dik gevulde zitkussens. Tevens moet het onderstel van de stoel het gewicht kunnen dragen. Let ook hier op de gasveer. Meestal heeft een bureaustoel voor lange of zware mensen een verzwaarde gasveer. Hiermee wordt de belastbaarheid vergroot.

Advertentie
leenbakker.nl