Een optimaal werkklimaat is zeer belangrijk voor goede prestaties op de werkvloer. Uiteraard spreekt het voor zich dat medewerkers niet goed kunnen werken als ze het heel koud of juist heel warm hebben. Maar buiten de temperatuur dient men ook te letten op andere factoren. Is er bijvoorbeeld veel stoom, damp of vocht in de werkomgeving? Ook deze zaken zijn absoluut niet goed voor de gezondheid. Als werkgever dient u goed op de hoogte te zijn van het werkklimaat en maatregelen te nemen indien dat nodig is.

Beschermingsmiddelen in koude werkomgeving
Elke medewerker kan een temperatuur anders ervaren, maar wanneer is het nu echt te koud om te werken? In de Arbowet is daar niet duidelijk iets over te vinden. De FNV heeft wel meer informatie voor u. Zij hanteren een norm bij een temperatuur van onder de 15 graden. Werknemers mogen onder die omstandigheden rekenen op gratis beschermingsmiddelen. Als de gevoelstemperatuur onder -6 graden komt, mag een werknemer zelfs zijn of haar werk stilleggen. Bij extreem lage temperaturen ontstaan er namelijk risico’s zoals onderkoeling of bevriezingsletsel.

Draagbare radiator of oliekachel
Bij een tijdelijk temperatuurverschil kunt u gebruik maken van een draagbare radiator. Denk bijvoorbeeld aan ruimtes als een koud magazijn of een koude werkplaats in de winter. Bij hele grote ruimtes kunt u overwegen om voor een oliekachel te kiezen. Er zijn echter ook ruimtes waar constant lage temperaturen zijn. Een voorbeeld hiervan is een koelcel. Hier kan natuurlijk niet zonder hulpmiddelen gewerkt worden. Zorg daarom altijd dat uw werknemers handschoenen dragen en beschermende kleding aan doen. Hierbij kunt u denken aan fleecetruien, thermisch ondergoed en een muts om het hoofd goed te bedekken. Waak tevens altijd voor tocht. Veel tocht kan een zeer onaangenaam werkklimaat veroorzaken. Het is vrij eenvoudig op te lossen door het installeren van strippendeuren.

Stoom of damp op werkplek afzuigen
Werknemers in een laboratorium ervaren vaak dat er regelmatig stoom of damp vrijkomt op hun werkplek. Maar ook in een werkplaats kan dit aan de orde zijn. Op deze werkplekken kunt u het beste een afzuigkap installeren. Het is altijd mogelijk voor een mobiele variant te kiezen. Zo zijn er verrijdbare rookafzuigers en mobiele afzuigkasten. Meet meteen ook de luchtvochtigheid op dit soort plekken. Een te hoge luchtvochtigheid is een groot probleem waar lang niet iedereen stil bij staat.

Vochtige werkplek slecht voor gezondheid
Als er langdurig een te hoge luchtvochtigheid is in een bepaalde ruimte, is er een hele grote kans dat er schimmel ontstaat. Schimmel is erg slecht voor de gezondheid en kan problemen aan de luchtwegen veroorzaken Vooral voor werknemers met astmatische klachten is werken in een ruimte met een hoge luchtvochtigheid zeer vervelend. Dit probleem is vrij gemakkelijk op te lossen door het plaatsen van een luchtontvochtiger. Voor de aanschaf is het wel belangrijk om te checken hoe groot de ruimte is. Deze apparaten zijn er namelijk in verschillende soorten. De werking is heel simpel: vochtige lucht wordt opgezogen en droge lucht wordt uitgeblazen.

Advertentie
leenbakker.nl