Kleuren zijn één van de belangrijkste sfeermakers in de slaapkamer. Ze reflecteren je persoonlijkheid en kunnen een positieve indruk nalaten op de gemoedstoestand. Naargelang de gewenste sfeer kan je gebruikmaken van verschillende kleurencombinaties.

KLEURENCOMBINATIES VOOR DE SLAAPKAMER

Een slaapkamer die rust uitstraalt bestaat vaak uit een vast kleurenpalet. Volgende combinaties van kleuren en materialen worden vaak toegepast bij het inrichten van de slaapkamer:

NATUURLIJKE KLEUREN

Kleuren die weer te vinden zijn in de natuur weerspiegelen eerlijkheid en puurheid. We komen er van tot rust en kunnen er heerlijk in cocoonen. Natuurlijke kleuren en materialen worden ook gelinkt aan ecologisch verantwoord wonen, wat de laatste jaren bijzonder populair is. Natuurlijke kleuren zijn goed te combineren met meubels in massief hout en eenvoudige decoratie.

© Shutterstock

Aan te raden kleuren: zandkleur, grasgroen, klei, terracotta, grasgroen, luchtblauw en andere kleurtinten die voorkomen in de natuur.

Hoe kleuren toepassen: Onderaan de ruimte kan je gebruikmaken van donkere kleuren, hoe hoger je gaat, hoe lichter de kleuren mogen zijn. Dit zorgt voor een geborgen gevoel en herkennen we ook uit de natuur.

SOBERE EN SIMPELE KLEUREN

Een slaapkamer hoeft niet steeds uitbundig te zijn. Om te ontspannen en tot rust te komen zijn sobere kleuren ideaal. Bovendien zijn deze kleuren ook niet gevoelig aan interieurtrends waardoor je slaapkamer er nooit gedateerd zal uitzien. Het nadeel van sobere slaapkamer kleuren is dat ze al snel onpersoonlijk kunnen ogen. Om dit tegen te gaan kan je gebruikmaken van sfeervolle decoratie, fotokaders en enkele kleurrijke kussens.

© Shutterstock

Aan te raden kleuren: wit, eierschaal en pasteltinten (paars, groen, geel en blauw).

RUSTGEVENDE KLEUREN

Om ervoor te zorgen dat je slaapkamer kalmte uitstraalt kan je gebruikmaken van blauwe en paarse kleuren. Blauw werkt rustgevend, verkoelt en brengt je in een relaxerende mood. Een kille uitstraling vermijd je door verf te kopen met zachte kleurtonen. Met warme verlichting en decoratie kan je vervolgens sfeer brengen en zorg je ook voor een persoonlijke toets.

© Shutterstock

kleurgebruik: Als je verschillende kleuren wil combineren kies je best voor een kleurencombinatie van toon-op-toon kleuren. Deze werken rustgevend en zorgen voor een harmonieus resultaat.

ENERGIERIJKE KLEUREN

Wakker worden in een omgeving die je net dat beetje meer energie geeft, is altijd mooi meegenomen. Door te kiezen voor warme en opvallendere kleuren zal je meteen aandachtig zijn en klaar om de dag te beginnen! Ideaal dus voor vrolijke en uitbundige mensen, maar ook voor zij die het moeilijk hebben ‘s morgens uit bed te raken.

© Shutterstock

Energierijke kleuren: rood, oranje, geel en alle tussenligende kleurtinten.

DONKERE KLEUREN IN DE SLAAPKAMER

Donkere kleuren stralen rijkdom en lust uit. Ze doen de slaapkamer er kleiner uitzien en zorgen zo voor een intiemere sfeer. Om de kilte te breken kan je gebruikmaken van enkele accentkleuren en bling-bling decoratie.

© Shutterstock

Aan te raden kleuren: chocolade bruin, warme grijstinten, karmijnrood,…

NOG ENKELE TIPS VOOR HET VERVEN VAN JE SLAAPKAMER

  • Geef het plafond steeds een lichtere kleur tenzij je de ruimte lager wilt doen aanvoelen.
  • Bij gebruik van accentmuren nooit 2 rechtover elkaar liggende wanden donker verven.
  • Kleine kamers geef je best lichte kleuren.
  • Opvallende accentmuren plaats je best achter het bed.

SCHILDERWERKEN & BEHANGWERKEN LATEN UITVOEREN

Geen tijd of zin om zelf te behangen of te schilderen? Via onze offertepagina kan je nu vrijblijvend prijzen aanvragen bij professionele schilders en schildersbedrijven.
Klik hier voor meer informatie.

Advertentie
leenbakker.nl