Door wat kleur aan je interieur te geven, kan je al snel grote veranderingen aanbrengen. De juiste tint maakt de ruimte groter of juist kleiner. Daarnaast bepaald de kleur van de muren en het plafond grotendeels de sfeer van de kamer. In welke kleur kan je je plafond het best schilderen? Alles is afhankelijk van de functie en grootte van de kamer. Lees onze tips!

FUNCTIE VAN DE RUIMTE

Vooraleer je het plafond begint te schilderen stel je best twee vragen: Wat is de functie van de kamer? Wie zal de ruimte het vaakst gebruiken? Voor een kinderkamer gelden andere regels dan voor een hobbykamer of een gastenkamer. Pas de plafondkleur ook aan aan de decoratie van de woning.

© The decorologist

PLAFOND SCHILDEREN IN LICHTE KLEURTINTEN

Als de muren reeds vrij donker zijn, kies je best om een lichte kleurtint aan het plafond te geven. Op die manier lijkt de kamer hoger dan in werkelijkheid. Een licht getint plafond heeft een rustgevend en positief effect op de gemoedstoestand. Lichte tinten kan je combineren met versierde plafonds. De versieringen komen veel meer tot leven door een betere lichtinval en krijgen meer diepte.

© PPDS desig

DONKERE KLEUREN

Wanneer de muren van een kamer licht en neutraal van kleur zijn, kan je experimenteren met een donkere, wat meer gewaagde kleur voor het plafond. Het plafond moet wel minimaal 2.40 m. hoog zijn, anders wordt de ruimte gevoelsmatig te benauwd. Een donker gekleurd plafond  kan een echte eyecatcher zijn, zonder dat dit ten koste gaat van de ruimtelijkheid.

© Kube Architecture
© Shutterstock

De donkere streep op het plafond is decoratief en geeft diepte aan de bureauruimte. Het zorgt daarnaast voor een betere lichtinval op de bureaus.

KLEURRIJK PLAFOND VOOR DE KINDERKAMER

In een kinderkamer kan je verder gaan dan enkel spelen met kleuren. Op het plafond kun je leuke figuurtjes aanbrengen of het plafond schilderen in meerdere kleuren. Roze, blauw en andere pasteltinten zijn erg geliefd bij kinderen Door lange kleurbanen van verschillende kleur in de lengte over het plafond te schilderen krijg je een speels ruimtelijk effect.

© Artistic Design

ANDERE MANIEREN VOOR MEER KLEUR

Vind je het schilderen van het plafond iets te gewaagd? Er zijn ook meer traditionele manieren om kleur te injecteren in je interieur. Laat je plafond mooi wit en experimenteer met muurkleuren, stickers, …. Een muur is namelijk veel gemakkelijk om te overschilderen dan het plafond! Lees onze artikels over kleuradvies voor verder inspiratie en tips.

Advertentie
leenbakker.nl