Iedere ochtend gaat op kantoor het licht weer aan. Het lijkt de gewoonste zaak van de wereld en niemand denkt daar verder ook bij na. Toch is kantoorverlichting wel degelijk een onderwerp om eens bij stil te staan. Licht kan namelijk een enorme invloed op de werknemers hebben. Als er gewerkt wordt in een donker kantoor, kunnen werknemers eerder een vermoeid gevoel ervaren. Concentratie en productiviteit kunt u dus heel makkelijk verhogen door het aanschaffen van de juiste verlichting. Maar vergeet hierbij ook nooit het natuurlijk licht. Deze is net zo belangrijk; werknemers worden bij dit licht namelijk energieker, actiever en slapen er ‘s nachts beter door. U zult begrijpen dat dit de productiviteit op de werkvloer alleen maar ten goede komt. Natuurlijk licht hoeven wij als mens uiteraard niets voor te doen, maar hoe zit het dan met die kunstmatige verlichting? Om met de juiste verlichting een duurzame werkplek te creëren, leest u hier een aantal waardevolle tips.

Diverse soorten verlichting op kantoor
Het is belangrijk om de verlichting altijd af te stemmen op het gebruik. Op kantoor is het niet echt prettig om te werken met staande lampen. Juist in deze omgeving is goede plafondverlichting en voldoende invallend natuurlijk licht noodzakelijk. Hierdoor is het werk op het bureau van uw werknemers altijd goed te zien. Voor wat bijverlichting of om een gezellige sfeer op kantoor te creëren, is het natuurlijk altijd leuk om wat staande lampen aan te schaffen. Voor een donkere kantoorruimte of tijdens de wintermaanden kunt u nog aan een extra bureaulamp denken.

Kies de juiste lamp
Uiteraard heeft u voor de verlichting die u aanschaft lampen nodig. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten waardoor het aan te raden is om goed op de verpakking te kijken. Hier staat altijd een hoeveelheid ‘lumen’ op. Hiermee wordt aangegeven hoeveel licht een lamp geeft, daarbij maakt het niet uit wat de afstand is. Voor een bureaulamp wordt bijvoorbeeld een ‘lumen’ van 3000 tot 6000 aangeraden. Verder zult u de term ‘Lux’ op de verpakking zien staan. Dit geeft de hoeveelheid licht aan die op een bepaald oppervlak valt. Als een lamp dus dicht op een bureau hangt, valt er meer ‘lux’ op dat oppervlak van het bureau. Een bekendere term is watt, welke ook op de verpakking van een lamp staat. Met dit getal kunt u meteen meten hoe energiezuinig een lamp is. Het aantal lumen moet dan gedeeld worden door het aantal watt. Wilt u een duurzaam kantoor? Kies dan voor ledlampen. Let vooral goed op het energielabel; A++ is het zuinigst.

Gloeilampen vervangen voor ledlampen
Om een fijne sfeer op kantoor te creëren, kunt u letten op de kleur van de verlichting. Warm of gelig licht staat heel gezellig, maar is niet handig voor alle ruimtes. Voor deze kleur kunt u kiezen in bijvoorbeeld de koffieruimte of bij de receptie. De verlichting op een bureau kan beter kouder, blauwer licht zijn. Daarnaast kan ‘warmte’ ook op een andere manier worden opgevat. Een lamp geeft natuurlijk ook een bepaalde temperatuur af. De ouderwetse gloeilampen die vroeger vaak op kantoor gebruikt werden, warmden behoorlijk sterk op. Hierdoor ging er uiteraard veel energie verloren. Dit is makkelijk op te lossen door deze te vervangen voor ledlampen. Bij deze lampen is er maar een geringe warmteproductie.

Advertentie
leenbakker.nl